Kinderen (6-12) ergeren zich aan mobiel-gedrag van hun ouders.. (onderzoek)

See on Scoop.itICT Nieuws

Persbericht HiYoung (www.hiyoung.nl):

 

In 2012 steeg het bezit van mobiele telefoons bij kinderen tussen de 8 en 12 jaar van 55% naar 60%. De grootste stijging was te zien onder kinderen van 8 en 9 jaar. Een trend die zich de komende jaren voort zal zetten.

 

Bereikbaar zijn voor elkaar is voor 87% van de ouders de reden om hun kind een mobieltje te geven, blijkt uit onderzoek van Hi Young onder 500 ouders en 300 kinderen van 6–12 jaar. Zowel ouders als kinderen geven in het onderzoek aan dat de mobiel een verrijking is voor het gezinsleven. Zij kunnen immers altijd en overal met elkaar in contact staan.

 

Ook hebben ze kennisgemaakt met ergernissen over het mobiele telefoongedrag van de ander; kinderen (32%) ergeren zich met name aan het lange mobiele bellen van hun ouders.

De top 5 ergernissen aan het mobiele telefoongedrag van hun ouders ziet er volgens kinderen van 6–12 jaar als volgt uit:

 

– Lang bellen 32%
– Mopperen dat ze niet snappen hoe de telefoon werkt 22%
– Heel vaak op het scherm kijken of er nog nieuwe berichten zijn 15,5%
– Altijd met de telefoon bezig zijn als we samen iets leuks aan het doen zijn 14%
– Tijdens het eten bellen, sms’en of mail checken 14%

 

Wat vinden ouders nu het meest vervelend aan de mobiele manieren van hun kids?

– Onnodig veel kosten maken met mobiele telefoon 32%
– Heel vaak op het scherm kijken of er nog nieuwe berichten zijn 30%
– Zeuren om een nieuwe telefoon, terwijl de oude het nog prima doet 23%

 

Bijna alle ouders (95%) zijn het eens met de stelling dat tijdens het eten de mobiele telefoon niet gebruikt mag worden. Een speelse oplossing hiervoor is het zogenaamde ‘phone stacking’: een nieuwe trend waarbij alle telefoons tijdens het eten op een stapel op tafel worden gelegd. De eerste die zijn of haar telefoon opneemt of pakt, ruimt af of moet de afwas doen. Maar liefst 35% van de ouders vindt het een goed idee om dit thuis aan de eettafel in te voeren met het gezin. Een ongeveer even groot deel vindt het onzin; mobiel belgedrag tijdens het eten is ieders eigen verantwoordelijkheid, zeggen zij.

 

Het educatieve platform van hiyoung.nl geeft ouders en kinderen tips en weetjes over hoe kinderen verantwoord en slim kunnen omgaan met de mobiele telefoon.

 

Mobiele manieren
Als ouders hun kind een mobiele telefoon geven, vinden zij het van belang daarbij ook een aantal regels in te stellen. De belangrijkste regels hebben betrekking op het gebruik van de mobiele telefoon thuis, vooral tijdens het eten, en in omgang met anderen.

Kinderen zijn niet zo goed mobiel opgevoed als hun ouders denken. In de praktijk komt dat doordat ouders zelf hun eigen mobiele manieren niet altijd naleven.

 

De top–5 mobiele manieren die ouders hun kinderen hebben geleerd en de top–5 mobiele manieren die kinderen hebben overgenomen van hun ouders, laten nog wat gaten voor verbetering zien.

 

Welke goede mobiele manieren hebt u uw kind geleerd?
— Bij belangrijke dingen de mobiel op stil of uit 80%

— Niet met je telefoon spelen aan tafel 66%

— Geen mobiel opnemen tijdens het eten 62%

— De telefoon niet mee naar bed, of uit tijdens het slapen 60%

— Niet de mobiel opnemen als je met iemand anders in gesprek bent 49%

 

Welke goede mobiele manieren heb je van je ouders geleerd?
— Bij belangrijke dingen de mobiel op stil of uit 69%

— Niet met je telefoon spelen aan tafel 40%

— Geen mobiel opnemen tijdens het eten 42%

— De telefoon niet mee naar bed, of uit tijdens het slapen 39%

— Niet de mobiel opnemen als je met iemand anders in gesprek bent 36%

 

Dierbare momenten
De telefoon maakt het mogelijk om snel en makkelijk dingen te delen, wat het contact tussen ouders en kinderen juist ten goede lijkt te komen. Het mobieltje zorgt ook voor speelse interactie tussen ouders en kind. Naast goed bereikbaar zijn voor elkaar, vinden zowel ouders als kinderen het vooral erg leuk om samen op de mobiel spelletjes te spelen, foto’s te maken of filmpjes te kijken.

 

‘Het mooiste mobiele moment was toen mijn dochter mij voor het eerst sms’te ‘mam ik hou van jou’, zegt een moeder in het onderzoek van Hi Young.

 

Een zoon merkt op dat hij het leukst aan zijn mobiel vindt ‘whats’appen met mijn vader als hij aan het werken is’.

 

 

Advertenties

Over jeroenrougoor

Mijn naam is Jeroen Rougoor (1970). Sinds 1997 werk ik in het basisonderwijs. Vanaf 2007 ben ik werkzaam bij QLICT als Onderwijskundig Adviseur ICT. In deze functie ben ik onder andere verantwoordelijk voor: - Onderwijskundige begeleiding van scholen, projecten en innovatieve ontwikkelingen. - Verzorgen van trainingen in de QLICT trainingslokalen of op de schoollocatie. Kernbegrippen zijn: “Vier in Balans”, “Professionalisering”, “T-Pack” en 21steCentury Skills. Doordat ik nog steeds werkzaam ben in het onderwijs, staan mijn diensten dichtbij de dagelijkse praktijk.
Dit bericht werd geplaatst in Bericht. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s